fbpx

Hoe kies je een goede nagelopleiding?

Donna-nagelopleiding

Hoe kies je een goede nagelopleiding? 10 jaar geleden ging ik voor het eerst een nagelopleiding uitzoeken.

Ik had er erg veel zin in maar ik wist niet waar ik op moest letten. Achteraf had ik het wel fijn gevonden als ik informatie had gehad over waar ik op moest letten. Ik dacht gewoon: ‘’Ik wil nagelstyliste worden en ik ga een opleiding uitzoeken’’.

En ik wilde niet zomaar een opleiding. Ik wilde een hele goede opleiding volgen zodat ik mijn eigen salon kon beginnen. Ik wilde er tijd en geld aan besteden zodat ik professioneel aan de gang kon.

Dus ik ging rondbellen voor informatie van opleidingen in de buurt. Ik ging naar twee nagelscholen om een vergelijking te maken. Toen heb ik er één uitgekozen. De docent was aardig, de les ruimte was netjes en het zag er professioneel uit.

Maar om eerlijk te zijn: mijn besluit was gebaseerd op mijn gevoel. Ik dacht dat ik toen goede vragen stelde. Maar achteraf gezien had ik veel betere vragen kunnen stellen.  

Maar ja. Hoe weet je wat voor vragen je kan stellen als je geen kennis of ervaring hebt van het nagel vak?

De opleiding die ik volgde gaf mij een basis. Maar helaas niet op het niveau dat ik had gehoopt.

Ik had moeite om klanten te houden en mijn klanten bestand op te bouwen. En dit kwam omdat mijn theoretische kennis en praktische vaardigheden onder de maat waren.

Dus 2 jaar later besloot ik om opnieuw een opleiding elders te volgen. Ik was helaas weer een hoop geld en tijd kwijt. Maar dit was wel op het niveau dat ik had gehoopt. 

En sindsdien werk ik echt professioneel en heb ik een aardig klantbestand opgebouwd. En ik werk elk dag met plezier!

docent-nagelopleiding-plezier

Wil jij nagelstyliste worden?

Ik hoop door het delen van mijn ervaring, dat ik je op weg kan helpen om goede vragen te stellen als je op zoek bent naar een nagelopleiding. Zie ook mijn blog “Hoe word je nagelstyliste” met 5 manieren om nagelstyliste te worden.

Hoe kies je een goede nagelopleiding? Stel deze 4 vragen.

1. Wat is de werkervaring van het docent?

Het is belangrijk dat je les krijgt van een docent die goede kennis heeft over de praktische, theoretische en zakelijke kant van het nagel vak.

Vraag het aan een opleidingscentrum of ga langs voor een kennismaking gesprek met de docent.

Dan kan je vragen stellen over haar werk ervaring als docent en als nagelstylist.

Sommige docenten volgen speciale docenten trainingen of workshops om les te kunnen geven. Maar in de nagelwereld is het niet verplicht! Iedereen mag in principe les geven.

Je kan online recensies lezen om een indicatie te krijgen van wat cursisten vinden van de lessen. Maar let op: soms zijn mensen niet altijd eerlijk online dus …. ga niet alleen af op mooie reviews.

Ik heb docenten trainingen gevolgd en ik ben sinds 3 jaar een ervaren docent. Dit doe ik part time. En ik ben sinds 10 jaar een nagelstylist en ik werk nog parttime in mijn salon. De ideale combinatie dus!

icoon-nagelopleiding

2. Hoe ziet het les lokaal eruit?

Een nagelopleiding kan plaats vinden op verschillende soorten locaties. Zoals in een  opleidingscentrum, een nagelschool, in een gemeente gebouw, aan huis of online. En dit mag allemaal.

Waar moet je dan opletten?

Een schone ruimte

Nagelstyling is een vak waarbij hygiëne heel belangrijk is. Het is ook een vak waar geurtjes en stof vrij komen. Let dan op of de vloer van de ruimte vrij is van stof. Let op of de geurtjes niet overheersen. Is er genoeg ventilatie of kan een raam open. Zijn de tafels vrij van stof?

Een nette ruimte

Leren in een nette omgeving is prettig. Zijn er geen overvolle prullenbakken? Staan er niet overal gebruikte koffie kopjes? Staan de producten netjes gesorteerd of zijn ze opgeborgen?

Schone apparatuur en tools

Zitten er plakresten op product verpakkingen? Kan je meteen aan de gang of moet je deze eerst zelf schoonmaken? Zijn manicure tools klaar voor gebruik?

Genoeg ruimte om te werken

Je hebt een tafel en een stoel nodig voor jou, je model, je producten en apparatuur. Je wilt kunnen werken zonder dat je ellebogen tegen je medecursist aanzitten.

schone-ruimte

3. Wat hoort er bij een nagelopleiding?

Ik wil eerst zeggen dat nagelopleidingen verschillende namen en beschrijvingen kunnen hebben, wat verwarrend kan zijn. En de opleidingen hebben verschillende inhoud. Dit komt omdat nagelstyling geen beschermd beroep is en er zitten geen wettelijke eisen aan.

Voorbeelden van opleidingsnamen zijn nagelopleiding, nagelstyling opleiding, nagelstyliste opleiding, opleiding kunstnagels, basis opleiding, allround opleiding, complete opleiding, enz.

Basis Theorie en Praktijk lessen

Wil je een eigen salon beginnen of ergens een tafel huren?

Dan heb je een goede basis nodig met een combinatie van theorie en praktijk.

Theorie voorbeelden: nagel anatomie, probleem nagels, basis nagel ziektes, veilig werken en hygiënisch werken.

Praktijk voorbeelden: manicure, nagels verlengen, nagels nabehandelen en probleem nagels.

Vraag dus altijd naar de les inhoud van de opleiding die wordt aangeboden.

Genoeg aantal lessen

Dit kan enorm verschillen. Soms worden opleidingen aangeboden van 1 dag. En soms tot anderhalf jaar. Soms duren lessen 3 uur en soms 6 of 8 uur.

Vraag hoeveel lessen je krijgt en hoelang ze duren.

Voldoende begeleiding

Nagelstyling is een praktijk gericht vak en het helpt als je op tijd hulp krijgt tijdens het leren. En dat is afhankelijk van hoeveel docenten en mede cursisten er zijn.  

Vraag dus hoeveel cursisten er in de les zitten en hoeveel docenten er zijn om te begeleiden.

Werken op modellen

Werken op modellen heeft grote voordelen. Je model geeft aan hoe het voelt als je bezig bent. Dus of iets pijn doet of juist niet. Sommige centra geven les of gedeeltelijk les op een nailtrainer (een kunsthand). Een nailtrainer is handig om het geleerde vanuit de les thuis te oefenen als je geen model hebt of als je extra wil oefenen,

Vraag of je op modellen werkt en of je die zelf moet regelen.

model-voor-nagelopleiding

4. Hoeveel kost een nagelopleiding?

Dit varieert enorm. Het kan een paar tientjes zijn of duizenden euro’s.

Gebruik de informatie van vraag 3 “Wat hoort er bij een nagelopleiding” om je te helpen beslissen hoeveel je in jezelf wil investeren (of uit wil geven).

Wat kost een les?

Prijzen van opleidingen kunnen verschillen tussen systemen. Systemen zijn producten waarmee je werkt zoals gel, acryl, gelpolish of acryl-gel.

De prijs is ook afhankelijk van je regio. In Brabant zie je gemiddelde prijzen van acryl of gel opleidingen tussen de €75 tot €120 voor één les dag exclusief BTW.

Reken de kosten terug naar wat je per uur betaalt. Zo kun je verschillende opleidingen vergelijken op basis van uurtarief.

Wat kost een productpakket?

Je hebt producten nodig om lessen te volgen en om thuis te kunnen oefenen.

De meeste opleidingscentra stellen hun eigen productpakketten samen. Vraag na met welk merk producten je gaat werken en of dit goedgekeurde producten zijn die binnen de EU gebruikt mogen worden.

Vraag om een gedetailleerd overzicht van de productpakketten. Dit kun je gebruiken om opleidingen te vergelijken én je kunt de prijzen online checken om te zien of er niet veel te veel wordt gerekend.

productpakket

Ter afsluiting

Je ziet hoe belangrijk het is om de juiste vragen te stellen als je op zoek bent naar een nagelopleiding. Er zitten veel verschillen in opleidingen. En alleen door het stellen van goede vragen kan je de juiste keuze maken.

Wil je een gesprekje met mij over de opleidingen die wij aanbieden, zodat je mij al jouw vragen kunt stellen? Heb je misschien interesse in een gratis mini-les om een gevoel te krijgen bij de producten, de opleidingsruimte en de docent? Neem dan contact met mij op:

Of wil je eerst meer informatie lezen over de Opleiding Tot Nagelstyliste zoals die bij Beau4Nails wordt gegeven? Kijk dan hier:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *