fbpx

Hoe word je Nagelstyliste?

hoe-word-je-nagelstyliste

‘’Ik ga elke maand naar een vriendin. Zij doet mijn nagels en ik vind ze mooi. Nu gaat zij mij leren hoe ik nagels kan maken. Dan kan ik ook nagels doen bij anderen.”

Nagels leren zetten op deze manier komt vaak voor in Nederland. En het mag ook.

“Maar heb je dan geen diploma nodig?” Nee, officieel niet. Nagelstyliste is (momenteel) een vrij beroep in Nederland. En een vrij beroep betekent dat je het werk uit mag voeren zonder erkend diploma.

Ik ben zelf een professionele nagelstyliste. En ik werk op verantwoorde wijze; ik combineer theorie met de praktijk om veilig en hygiënisch te kunnen werken en zonder de klanten pijn te doen. (lees ook dit blog: “Wat doet een nagelstyliste?“)

Hoe ben ik zelf Nagelstyliste geworden?

Ook ik heb mij in het begin afgevraagd: hoe word je nagelstyliste? Ik heb toen gegoogeld naar nagelscholen in de buurt. Ik heb er een paar bezocht en heb een keuze gemaakt. Daar heb ik mijn opleiding gevolgd. Maar in de praktijk liep ik tegen een aantal zaken aan: mijn theoretische kennis was niet voldoende en de nagels die ik maakte waren niet zo mooi.

Zo heb ik 2 jaar geprobeerd vooruit te komen, maar ik kon mijn klantenbestand niet opbouwen. Daarna besloot ik opnieuw een opleiding te volgen. En daar leerde ik wel alles wat ik nodig had om het vak goed uit te voeren.

Dus dit was mijn manier. Een hele omweg die mij veel tijd, energie en geld heeft gekost. Maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Omdat ik nu het leukste vak beoefen dat er is!

Nu deel ik 5 manieren hoe je nagelstyliste kan worden. Dan kan je kijken welke manier jou aanspreekt.

reviews

HOE WORD JE NAGELSTYLISTE? HIER VOLGEN 5 MANIEREN

1 – Volg een Nagelopleiding

“Maar waarom? Het is toch een vrij beroep?”

Als je professioneel aan de gang wil gaan en je eigen salon wil beginnen of ergens een tafel wil huren, dan heb je degelijke kennis nodig. En het volgen van een opleiding is de manier om dit te kunnen doen.

Want als je dit vak doet zonder genoeg kennis kan dit nadelige consequenties hebben. Je werkt namelijk met mensen en gebruikt bepaalde producten en gereedschappen die bij verkeerd gebruik schade kunnen aanrichten.

Nagelstyling is dus een vrij beroep. Maar dit geldt ook voor nagelopleidingen. Vanuit de overheid zijn er geen richtlijnen voor nagelopleidingen. Elk opleidingsinstituut mag zijn eigen richtlijnen bepalen.

Wat is het gevolg? Een scala aan verschillende soorten opleidingen die moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. De opleidingen kunnen bijvoorbeeld variëren van 1 dag tot 18 maanden. Met heel erg uiteenlopende prijzen. En de ene heeft een “betere naam” dan een ander. Let ook op: zorg dat je lessen krijgt met kwaliteitsproducten. En dat je docent voldoende kennis heeft van die producten (hier ga ik in een volgend blog verder op in).

Er zijn al wel initiatieven genomen om kwaliteit van opleidingen vast te leggen. Zo bestaat er het “Centraal Register Kort Beroepsonderwijs” (CRKBO). Als de groothandel en/of opleidingsinstituut daar staat ingeschreven is deze een erkende en geauditeerde onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs. Daarnaast heeft de branchevereniging Het Nagelgilde een kwaliteitskeurmerk in het leven geroepen voor “Branche Erkend Opleider Nagelstyling”. Je kunt er dus van op aan dat als een opleiding hier bij is aangesloten, je hier goed terecht kunt voor een opleiding. Het betekent echter niet dat alle opleidingen die hier niet bij zijn aangesloten, allemaal slecht zijn.

hoe word je nagelstyliste

Dus kijk goed waar je een opleiding gaat volgen. Lees reviews en probeer mensen te benaderen die al een opleiding hebben gevolgd.

Maar er wordt hard gewerkt binnen het vakgebied. En er zijn vele goede opleidingen en docenten. Docenten die blijven trainen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en altijd streven naar verbetering.

Het volgen van een goede opleiding leert je stapsgewijs hoe je het vak uitvoert.

Je leert over nagel anatomie, nagel ziektes, producten kennis, hygiëne, producten applicatie, wat te doen bij problemen en nog veel meer.

Ga langs een opleidingscentrum voor kennismaking en stel al je vragen. Besluit pas ergens een opleiding te gaan volgen als je geen twijfels meer hebt.

Bij Beau4Nails kun je een gratis mini-les volgen om een gevoel te krijgen van de producten, de sfeer en kun je al je vragen stellen. Interesse? Maak vrijblijvend een afspraak.

2 – Online Opleiding

“Dat is handig!” Een online opleiding is vaak voordelig en je leert op je eigen tempo. En je hoeft je huis er niet voor uit.

Maar nagelstyling is een praktisch vak. En je bent een beginner. Daarom is het handig als een docent kijkt naar wat je doet en hoe je het doet en bijstuurt waar nodig. Ook krijg je meteen antwoord op je vragen.

“Maar ik bespaar geld!” Het is misschien voordeliger op de korte termijn. Maar besef wel dat als je je skills wil verbeteren in de toekomst, alleen een les met een echte docent je echt zal helpen. Die ziet snel waar je mee bezig bent en hoe je problemen op kan lossen. Je hoeft dan niet per se een hele opleiding opnieuw te volgen maar misschien één of twee perfectie trainingen.

Als je online een opleiding wilt volgen, vraag dan na hoeveel begeleiding en contact momenten je krijgt. Online opleidingen zijn echt in opkomst en zijn een uitkomst voor velen, helemaal als gevolg van de corona lockdown.

online-opleiding

3 – Leer Nagelstyling van een Nagelstyliste

Je gaat misschien al een tijdje naar je stylist en je ziet hoe ze het doet. “Zo moeilijk is het toch niet?”

Je kan haar vragen één en ander uit te leggen. En vragen waar je producten kan kopen.

Maar kijken is niet hetzelfde als zelf doen. En zeker niet als je van de andere kant van de tafel kijkt.

Je stylist heeft waarschijnlijk veel geld geïnvesteerd in opleidingen en lessen. En heeft veel geoefend en haar kennis bijgehouden. Dus wil ze dat überhaupt gratis weggeven?

Je kan je stylist gebruiken als een inspiratie bron. En ze kan jou de juiste kant op wijzen.

Maar als jouw stylist besluit om het jou te leren, dan kan dat. En dan is dat jullie gezamenlijke verantwoordelijkheid.

leer-van-nagelstyliste

4 – Leer Nagelstyling van een Vriendin

Dit is goedkoop en je bent snel klaar.  

Maar is het slim om dit te doen?  Het vak nagelstyling is veel meer dan alleen maar nagels zetten. Er komt veel bij kijken waar je in eerste instantie niet eens over nadenkt.

‘’Maar ik doe het alleen bij mezelf’’. Je eigen nagels zijn ook belangrijk. En je wil geen blijvende schade toebrengen.

Je hebt kennis nodig van nagel anatomie, allergieën, producten kennis en hygiënisch werken. Sommige producten zijn zelfs schadelijk voor je nagels. Maar hoe herken je deze?

Ik heb helaas al te vaak beschadigde nagels gezien in de salon. En als ik navraag hoe het gebeurd is hoor ik soms verhalen waar mijn tenen van gaan krommen.

Gelukkig kan ik deze problemen vaak oplossen. Maar het kost tijd. En een enkele keer kan ik de problemen niet oplossen omdat het een blijvende schade is. En dan doe ik een behandelingen om de probleem te verdoezelen als de conditie van de nagel dat toelaat.

leer-van-vriendin

5 – Hoe word je Nagelstyliste? Via YouTube natuurlijk!

‘’Ik kan het leren terwijl ik op de bank zit en het is gratis’’!

Net zoals bij een online opleiding is het leren door alleen te kijken moeilijk. Op YouTube staan er talloze leuke nagelfilmpjes. Die ene biedt entertainment aan en de ander juist meer informatie.

Als beginner is het moeilijk om je weg te vinden in het grote aanbod van filmpjes. Je kan jezelf in de war brengen en belangrijke informatie missen. Je komt ook tegenstrijdige informatie tegen en wat doe je dan?

Van YouTube kan je zeker wat leren. Maar denk goed na of dit de juiste manier is voor jou als beginner. Als inspiratiebron is het natuurlijk prima!

hoe word je nagelstyliste

Dus: hoe word je Nagelstyliste?

Ik heb 5 manieren met je gedeeld over hoe je nagelstyliste kan worden in Nederland. En alle manieren zijn mogelijk. Maar als je professioneel het vak uit wil oefenen heb je grondige kennis en dus een goede opleiding nodig.

Ik ben een nagelstyling docent die trainingen heeft gevolgd om les te mogen geven. En ik vind het fantastisch om mijn kennis en liefde voor dit vak met anderen te delen.

Hier vind je meer informatie over de Nagelstyliste Opleiding zoals die bij Beau4Nails wordt gegeven.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in een gratis mini-les? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met mij.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *