fbpx

Meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nagelopleiding

Donna nageldocente

10 jaar geleden stond ik zelf op het punt om een opleiding uit te zoeken.

Ik had er erg veel zin in. Maar dit was voor mij een totaal nieuwe wereld waar ik helemaal geen kennis van had. En om die reden wist ik niet waar ik op moest letten bij het kiezen van een nagelopleiding.  

Als ik van tevoren een lijst had gehad met de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nagelopleiding, dan had ik daar zeker gebruik van gemaakt. En had het mij waarschijnlijk tijd en geld bespaard.

Ik dacht gewoon:

‘’Ik wil een nagelopleiding volgen in de buurt”

Ik heb twee nagelscholen bekeken en zo goed mogelijk proberen te vergelijken. Toen heb ik er één uitgekozen. De school waar ik voor koos zag er wel professioneel uit.

“Ik wil een nagelopleiding volgen die betaalbaar is”

Ik had niet veel opleidingen vergeleken. De opleiding die ik had gekozen leek gemiddeld geprijsd, dus niet goedkoop maar ook niet heel duur. Maar er kwamen extra kosten bij waar ik geen rekening mee had gehouden.

’’Ik wil een nagelopleiding volgen die heel praktisch is’’

Ik dacht dat om een goede nagelstylist te zijn, het beter is om goede praktische vaardigheden te hebben en mooie nagels te kunnen maken. In mijn opleiding kreeg ik veel praktijk en weinig theorie.

Meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nagelopleiding

Mijn besluit voor een nagelopleiding was gebaseerd op mijn gevoel. Achteraf gezien had ik fouten kunnen voorkomen in het kiezen voor een opleiding als ik wist waar ik op moest letten.

De opleiding die ik volgde gaf mij een basis. Maar helaas niet op het niveau dat ik had gehoopt. Ik wist dat ik professioneel aan de gang wilde gaan. Dus 2 jaar later besloot ik opnieuw een opleiding ergens anders te volgen. Ik was helaas weer een hoop geld en tijd kwijt. Maar dit was het wel waard. Ik kreeg nu les op het niveau dat ik had gehoopt en nodig had. 

En sindsdien zag ik een flinke groei in mijn klantbestand. En ik werk elk dag met veel plezier!

Maar ja. Hoe voorkom je fouten als je kiest voor een nagelopleiding?

Ik deel graag mijn ervaring om je op weg te helpen. Ik geef je hieronder de 5 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nagelopleiding.

Meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nagelopleiding

De 5 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nagelopleiding

1 – Kiezen voor de goedkoopste nagelopleiding

Die kosten van nagelopleidingen variëren enorm. Sommige opleiders vragen een paar tientjes voor een nagelopleiding en andere duizenden euro’s. Maar waarom het verschil?

De markt voor nagelopleidingen is een vrije markt . Opleiders zijn vrij om een opleiding samen te stellen en een prijs te vragen waarvan zij vinden dat hun lessen waard zijn. Er bestaat dus geen vaste richtlijn.

Dit maakt het nogal ingewikkeld als je een opleiding wil kiezen. En vaak merk ik in gesprekken met (potentiële) cursisten dat juist de prijs een zeer belangrijke factor is. De vraag is dus: wat krijg je voor je geld?

– Wat is de inhoud van de opleiding? Welke technieken leer je en voor welke systemen (bv acryl of gel)? Wat kun je na afloop (en wat niet)? Zet dit voor elke opleiding op een rijtje. Als het niet duidelijk is, vraag het dan na.

– Wat zijn de kosten per lesuur? Sommige opleidingen duren 1 dag en andere 18 maanden. Reken uit hoeveel lesuren je in totaal krijgt en deel de totale leskosten door dit aantal lesuur. Zo kun je verschillende opleidingen vergelijken op basis van uurtarief.

– Zit er alles bij inbegrepen? Met name producten en gereedschappen. Die heb je namelijk ook nodig om de les te kunnen volgen. En alle opleidingen bieden verschillende pakketten aan. Zet ze dus goed naast elkaar (en let ook op de inhoud van de verschillende flesjes en potjes!). Wees er ook alert op of de producten EU goedgekeurd zijn (en dus geen slechte of schadelijke ingrediënten bevatten).

– Kan ik kiezen met welke producten ik wil werken ? Zoals gel, acryl, gelpolish of acryl-gel. Deze producten hebben allemaal andere eigenschappen.

– Kan ik een set duurzame nette nagels zetten als ik klaar bent met de opleiding? De nagels hoeven niet perfect te zijn. Maar wel goed opgebouwd zodat ze 3 weken blijven zitten.

– Krijg ik ‘’hands on’’ hulp? Iemand die je aanstuurt, feedback geeft en helpt in je vooruitgang

– Kan ik nog vragen stellen als ik klaar ben met de opleiding? Het echte werk begint als je zelfstandig aan de gang gaat en dan komen de echte vragen.

kiezen voor de goedkoopste opleiding

2 – Kiezen voor de kortste nagelopleiding

Ik kan me voorstellen dat je zin hebt om te beginnen met een nagelopleiding en dat je het zo snel mogelijk af wil maken.

Dus de grote vraag is: hoelang duurt een goede opleiding? Zoals gezegd kom je opleidingen tegen van 1 dag tot 18 maanden. Dat is nogal een verschil. En je zult begrijpen dat er een verschil is tussen wat je kunt leren in 1 dag en in 18 maanden. Kijk hierbij dus goed naar de inhoud van de opleiding en of het aansluit bij wat je wilt leren.

Vervolgens kan je navragen hoelang elke lesdag duurt. Dit kan ook variëren van 3 tot 8 uur op een dag. Hoe meer uren les je krijgt des te grote de kans dat je meer ‘’hands on’’ begeleiding krijgt. Ga ook na wat de studiebelasting is en of er van je verwacht wordt dat je thuis opdrachten maakt.

kiezen voor de kortste opleiding

3 – Kiezen voor een nagelopleiding zonder theorie

Om nagelstyling goed te leren is het belangrijk dat je praktisch weet hoe je mooie nagels kan maken. Maar nog belangrijker is of je theoretisch weet waar je mee bezig bent.

Er komt er veel meer bij kijken dan alleen maar nagels zetten. Je moet bijvoorbeeld ook kennis hebben over hygiëne, probleem nagels en de producten waarmee je werkt. Je moet weten hoe je nagels opbrengt en als er iets mis gaat hoe je kan handelen. Dit is alleen mogelijk als je verbanden kunt leggen tussen de praktijk en de theorie.

Vraag bij een opleidingscentrum of de opleiding die je wilt gaan doen geschikt is voor beginners. En wat de inhoud van elke les zal zijn en of daar ook theorie bij zit.

Het is van belang dat het aansluit bij je wensen. En misschien wil je geen theorie leren. Dat is je eigen keuze natuurlijk, maar als je professioneel wil werken is het een must.

kiezen voor een opleiding zonder theorie

4 – Geen kennismaking met je docent vooraf

Meestal kies je toch een opleiding die niet heel ver bij je vandaan is. Dan is het aan te raden om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek met de docent.

Het gaat immers over een investering in jezelf en dan is het helemaal niet vreemd om een kennismakingsgesprek te vragen. Je kunt dan al je vragen stellen, de sfeer proeven en eventueel de opleidingsruimte zien.

Het is belangrijk dat je les krijgt van een docent die goede kennis heeft over de praktische, theoretische en zakelijke kant van het nagel vak. Vraag dus naar de werkervaring als docent en als nagelstylist.

Je kan ook online recensies lezen om een indicatie te krijgen van wat cursisten vinden van de lessen. Maar let op: soms zijn mensen niet altijd eerlijk online dus …. ga niet alleen af op mooie reviews.

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je docent, dat je het idee krijgt dat zij jou kan helpen te bereiken wat je wil bereiken. Daar is een kennismakingsgesprek vooraf een prima mogelijkheid voor.

geen kennismaking met je docent vooraf

5 – Les volgen in een te grote groep

Als je lessen volgt in een te grote groep en er zijn niet genoeg docenten aanwezig, dan krijg je minder aandacht. Je maakt sneller vooruitgang als je op tijd hulp krijgt. En dit voorkomt dat je doorgaat met de volgende stap in het stappenplan omdat het wachten te lang duurt.

Het is ook van belang dat je feedback krijgt over het werk en de handelingen die je doet tijdens de les en niet alleen maar op het einde als je klaar bent met je set nagels.

Maar ja, wat is nou een te grote groep? Ik geef opleidingen aan maximaal 6 cursisten. Hierdoor krijgt elke cursist de aandacht die ze verdienen. Zou ik les aan 10 cursisten kunnen geven? Ja, waarschijnlijk wel maar dan zou je minder persoonlijke aandacht krijgen. En je krijgt altijd les van mij, dus je bent gegarandeerd van continuïteit in de lessen en ik blijf altijd op de hoogte van je vooruitgang.  

Vraag dus na hoeveel cursisten er in de les zitten en hoeveel docenten er zijn om te begeleiden.

Meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nagelopleiding

Tot zover de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nagelopleiding. Je ziet hoe lastig het is om een nagelopleiding te kiezen. Je moet een duidelijk beeld hebben van wat jij met de opleiding wil bereiken. Maar je moet vooral moeite doen om alle informatie van de verschillende opleidingen boven water te krijgen. En om ze goed te kunnen vergelijken met elkaar, moet je echt in de details duiken.

Alleen door het stellen van goede vragen voorkom je dat je een foute keuze maakt. Neem hier dus de tijd voor en laat je niet opjagen door snel een beslissing te nemen. Op deze manier geef je jezelf de beste start voor een nieuwe carrière!

Succes met het kiezen!

Donna – Nagelstyliste en Docente – Beau4Nails Nuenen

Wil je weten wat de Nagelstyliste Opleiding van Beau4Nails precies inhoudt? Kijk op onze website:

Uiteraard ben je altijd welkom voor een oriënterend gesprek of een mini-les. Zonder verplichtingen. Heb je vragen? Laat het ons weten!